Blog

Smykkepleje ⇒ Undgå disse 5 ting, hvis du elsker dine smykker

Herunder har vi skrevet en lille guide til, hvordan du passer bedre på dine smykker. God læselyst. ;-)

Det er vigtigt at passe godt på dine smykker. Det er selvfølgelig forskelligt fra smykke til smykke, men oftest er smykker en dyr udgift. Derfor kan det for mange være en god idé at passe godt på de smykker du har erhvervet dig - også når du skal på sommerferie.

Sørg for at undgå disse 5 ting, hvis du vil give dine smykker længere levetid:

 • Sover
 • Dyrker motion eller andre fysiske aktiviteter
 • Går i bad (og vasker hænder)
 • Bader i saltvand
 • Gør rent - hold dig fra hovedrengøring osv., når du har smykker på

Du skal generelt sørge for at holde dine smykker fra kemikalier. Cremer, parfume, make-up og andet skal ikke i berøring med dine smykker, hvis du vil have dem i lang tid. Derfor er vores råd her, at tage dine smykker på som de sidste inden du tager afsted i byen eller til middag på din yndlingsrestaurant.

Smykker behøver ikke solcreme
Det er vigtigt for din krop og din hud, at DU bruger solcreme - ikke dine smykker. Som tidligere nævnt, er alle smykker følsomme, når vi snakker cremer og kemikalier. Derfor skal du undgå kontakt med solcreme, hårspray og lignende. Solcremen kan nemlig gå ind og sætte sig i diamant fatningerne og vil få dem til at se beskidte og fedtede ud.

Undgå sand
Sand kan også have en irriterende effekt på smykkerne, hvis de kommer i nærkontakt. Taber du dit smykker i sandet, kan det enten blive væk, eller blive helt sandet til. Er det samtidig vådt, bliver sandet siddende i længere tid. Det kan være utroligt svært at fjerne sand fra et smykker - du kender det sikkert selv, efter du har været på stranden… ALT er sandet til, irriterende. Du kan altid putte smykkerne i lunkent vand og bruge en blød tandbørste til at få det værste væk.

Solbadning
Både badning i salt- og klorvand har dårlig indflydelse på dine smykkers holdbarhed. Solbadning kan afblege stenene i dine smykker, og er de forgyldte, kan de gøre smykkerne mørkere. Vores bedste råd er at holde dine smykker fra direkte sollys - eftersom dette er praktisk talt umuligt, bør du i hvert fald sikre, ligger et mørkt sted (f.eks. et smykkeskrin), når du ikke har dem på. Dette vil beskytte dem og sikre en længere holdbarhed.

Smykker med til udlandet
Skal du ud at flyve, er det vigtigt, at du aldrig pakker smykker med dyre juveler i din kuffert. Man kan aldrig ved, hvordan en kuffert bliver behandlet - og så er der jo også risiko for at din kuffert forsvinder til et helt andet sted. De fleste forsikringsselskaber dækker ikke smykker, der ligger i kufferten, så tjek eventuelt din forsikring inden du tager afsted på ferie. Så kan du slappe 100% af, når du ankommer til din destination.

Skal dine smykker absolut pakkes i kufferten, er det en god idé at pakke dem hver for sig i en lufttæt pose, så du undgår, at smykkerne gnider op ad hinanden og hermed laver ridser i smykkerne.

Pas på stød og slag
De fleste smykker er ikke modtagelige overfor alt for mange slag og stød, da det blot giver ridser i smykkerne. Ædelsten er specielt skrøbelige overfor stød og slag - derfor er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom, når du bærer ure eller smykker med ædelsten. Både guldsmykker og sølvsmykker er mindre skrøbelige, og er derfor også mere modtagelige overfor stød og slag.

3 tips til lædersmykkerne
Eftersom læder er et naturmateriale, der naturligt ændrer sig med tiden. Mange tror derfor at læder er et dårligt materiale til smykker, hvilket ikke er tilfældet. Læder går nemlig hen og får et mere raw look, som kan se super cool ud, hvis resten af ens outfit blot passer til det.

Vi har derfor givet vores 3 bedste tips til at passe bedre på dine lædersmykker:

 • Tag det af, når du dyrker krævende fysisk aktivitet (f.eks. sport og motion).
 • Bliver dit lædersmykke beskidt, kan du forsigtigt tørre det med en fugtig klud.
 • Bliver dit lædersmykke hårdt, kan du give det en smule læderfedt af og til for at bevare det bløde læder.

Guld og sølvsmykker
Med tiden vil der altid komme naturlig udfald af slid på dine smykker. Vil du have at dine smykker er lige så smukke år efter år, bliver du nødt til at passe godt på dine smykker. Du kan altid forebygge ved at være forsigtig, men hvis skaden allerede er sket, kan du bruge nogle af følgende råd:

 • Læg smykkerne i lunkent vand med en smule universal rengøringsmiddel en gang imellem.
 • Er dine smykker blevet beskidte, kan du bruge en gammel, blød tandbørste og skrubbe smykket. Efterfølgende er det vigtigt at skylle med vand.
 • Vil du have det skinnende look tilbage, kan du polere dine smykker med en pudseklud.
 • Er der kommet skrammer på dit smykke, kan du kontakte din lokale guldsmed og få guldsmede til at klare dette for dig.
Del med dine venner:

Skriv en kommentar!