Blog

Ædelsten og smykkesten ⇒ Bliv klogere på ædelstene i dit smykke

Der findes et hav af forskellige typer ædelsten, som bliver brugt i smykker. Smykkesten - såvel som ædelsten - bliver brugt i smykker til at dekoreret og pifte et smykke op. Du finder ædelsten i både armbånd, halskæder, ringe, øreringe samt vedhæng.

De mest kendte smykkesten er:

  • Diamanter
  • Rubiner
  • Ametyster
  • Zirkoner
  • Perler
  • Safirer
  • Krystaller

Herunder har vi listet de mest anvendte smykkesten. God læselyst. ;-)

Agat
Smykkestenen, agat, står for selvtillid, intelligens, styrke og handlekraft. Agat er en halvædelsten, som er en typebetegnelse for mikrokrystallinsk kvarts. Alle mikrokrystallinsk kvarts er meget velegnet til smykker - derfor er det ikke atypisk at se agat i f.eks. en ring. Agat kan med nutidens teknologier og viden farves kunstigt i en bred vifte af slidstærke og flotte farver. Agat kommer selvfølgelig også i naturlige farver, hvor grønlige, gulbrune, rødlige, grå og sorte nuancer er det mest velkendte.

Akvamarin
Navnet ‘akvamarin’ kommer fra det latinske ‘aqua’, som betyder vand, og fra ‘mare’, som betyder hav. Stenen findes på Madagaskar, i Ural, Brasilien og Sri Lanka. Stenen er blå, primært lyseblå - men udkommer i mange forskellige nuancer. Den lyseblå farve siges at udstråle sympati, tillid, harmoni og langvarigt venskab. Men stenen bærer på meget mere.

Det siges nemlig, at ædelstenen akvamarin ifølge sagaen opstod ud af brystet fra havfruer, og derfor siden oldtiden har været yndlingsstenen for sejlere.

Akvamarin er en af de mest foretrukne samt mest populære ædelstene. Den er i familie med smaragder, da de begge tilhører “beryl-familien”. Stenen er meget modstandsdygtig overfor ridser, og er derfor perfekt velegnet til smykker - dette er grundet til den også anvendes af populære smykkedesignere.

Ametyst
Ametyst er en smykkesten i kvarts-familien. De rødlige ametyster kommer oprindeligt fra Uralbjergene, men findes også i Tyskland, Sydafrika, Vestaustralien, Zambia, Brasilien og Uruguay. Violette ametyster finder vi i Canada, hvorimod de bedste smykkeametyster kommer fra Sri Lanka. De hyppigste farver stenen forekommer i er grøn og violet. Spidsen af krystallen er oftest mørkest, hvor den ind mod midten godt kan tone ud i en mere farveløs kvarts.

Ametyst har ligesom de andre sten nogle overtroiske egenskaber og betydninger. Det siges, at ametyst giver mod, klogskab og styrker hukommelsen. Har man ametysten på kroppen, renser den blodet og forbedrer blodcirkulationen i kroppen, skærper sindet, øger intelligens, fremmer personlig vækst, beskytter mod hudsygdomme, sår og hovedpine. Dette er blot få af de egenskaber smykkestenen skulle siges at have.

Angelit
Angelit er en blid sten, som bærer nøgleordene ‘ømhed’ og ‘mildhed’. Stenen benyttes oftest til healing, da den siges, at skabe kontakt til engle. I den spirituelle verden er angelit og ametyst gode sten indenfor udvikling samt personlig vækst. Angelit er altså healeres favoritsten sammen med ametyst og klar kvarts, da disse sten er med til at give klart syn på tingene.

Agat Botswana
Agat Botswana er en ædelsten der er lyserød med lysegrå cirkelformede pletter. Den findes dog også i mørkere farver, hvor den nærmere er en blanding af lilla, mørkelilla, bordeaux og lyseblå. Den består, som mange andre ædel- og smykkesten også af kvarts, og kan findes i Botswana. Stenen er kaldet ‘Sunset Stone’ fordi det siges at den bevare sollyset og tager sig af/passer på mennesker om natten.

Ædelstenen er beroligende og beskyttende, og kan være betydningsfuld for de mennesker, der føler sig alene, såret eller som går gennem en svær tid. Den støtter kærligheden og prøver at lede efter løsninger på besværligheder.

Aventurin
Aventurinen er en oftest en grøn ædelsten, som består af kvarts med kromglimmer. Navnet ‘aventurin’ betyder ‘ved en tilfældighed’. Ædelstenen udkommer i flere forskellige farver som fersken, rød, blå og rødbrun - men den klart hyppigste farve er grøn. Alle farver siges at have sin egen metafysiske og helende egenskab.

Den grønne aventurin ædelsten kaldes “The Gambler’s Stone”. Det bliver den kaldt, fordi det er en ædelsten der siges at give held i spil; ofte med resultatet af øget succes og økonomisk velstand. Men udover dette, er den grønne aventurin også brugt som en meditationssten, der kan øge psykiske evner. Hvis man ser bort fra den grønne sten og kigger på den røde aventurin, så fremmer denne ens lederevner, mens for eksempel den blå fremmer ens motivation.

Bjergkrystal
Bjergkrystallen er en klar, gennemsigtig krystal, som består af kvarts. Den er farveløs, og bliver både anvendt teknisk og som en smykkesten. ‘krystal’ betyder is på græsk - og den er kaldt Bjergkrystal, fordi man i oldtiden troede at kvarts, som er det, ædelstenen er lavet af, var is. Ædelstenen består af siliciumdioxid, og vokser ud af siliciumholdige vægge. De er opbygget som sekskantede prismer, der ender i en pyramide.

Bjergkrystallen siges at være en ædelsten der påvirker hele kroppen. De seks sider repræsenterer hvert sit center, og kan tilføre lys og fjerne negative vibrationer. Derfor siges det også at være en meget healende sten, som især kan være god til at fjerne sygdomme og negativitet.

Calcedon
Calcedon (staves også ‘chalcedon’ og ‘kalcedon’), og består delvist af kvarts. Calcedon har en glasglans, en hårdhed på ca. 7 samt en massefylde på ca. 2,6 g/cm3. Calcedon-stenen udvindes i hulrum i vulkanske geoder, som er en bjergart kendt for at have calcedon op og ned ad væggene. Derudover findes calcedon også i hule flintknolde.

Calcedons farver er for det meste grå- og blålige, men kommer i mange forskellige farver og nuancer. Karneol - eller coneol - er betegnelsen for rød calcedon, hvorimod brun calcedon kaldes for sarder eller sard. Hvid calcedon er også populært som smykkesten. Man kan farve calcedon kunstigt, da det er porøs.

Calcit
Calcit er en ædelsten der findes i mange forskellige farver. Den findes i både lysegrå, blå, grøn, fersken, guld, rød og guld. De består alle sammen af kalciumkarbonat, som er det stof der udgør hovedbestanddelen af kridt, kalksten og marmor. Calcit stenene har hver især sin egen egenskab, som kan hjælpe mennesket til at føle og blive et bedre jeg.

Corundum
Corundum er en krystal der består af aluminiumoxid, som typisk indeholder jern, titanium, vanadium og chromium. Ædelstenen kan have forskellige farver, hvor alle farverne er kaldet ‘safir’ - for eksempel ‘grøn safir’; lige med undtagelse af den røde sten, som kaldes rubin. Deraf navnet, da ‘corundum’ kommer fra det tamilske ord ‘kuruvindam’ der betyder rubin.

Ædelstenen er meget hård, og er faktisk den hårdeste mineral lige efter diamant. Gennemsigtig brun og Emery (sort) er de mest hyppige former af corundum stenen, og er også de mest foretrukne at bruge rent materielt.

Chrysopras
Chrysopras er en variant af Calcedon, og er derfor endnu engang bestående af kvarts. Det er en mikrokrystal som er meget værdifuld grundet dens sjældenhed og farve. Ædelstenen er grøn, og opstår i mange nuancer. Den findes i Australien, Brasilien, Californien og Uralbjergene. Den grønne farve skyldes indholdet af nikkeloxid i stenen. Farven er dog meget skrøbelig, og den kan falme let hvis stenen bliver udsat for varme og/eller sollys. Den bedste udgave af ædelstenen er den fra Australien.

Chrysopras er en sten, der siges at repræsenterer Jordens energi. Som udgangspunkt er ædelstenen et symbol på naturen, de fire årstider - og kan hjælpe med at forstå meningen med livet og døden.

Citrin
Ædelstenen Citrin har faktisk en del af stenen Ametyst i sig. Ametyster er oprindeligt rødlige, men en Citrin er gul... Grunden til dette er, at nogle Ametyster ved høj varme skifter farve. Det er dog ikke alle Ametyster dette sker ved. Udover dette indeholder stenen Citrin også jern, som er med til at give ædelstenen de gyldne nuancer den findes i.

Citrinen siges at have en masse forskellige positive virkninger på ens krop, når man bærer den ædelstenen. Et par eksempler på virkninger er bl.a., at den styrker koncentrationsevnen, modvirker mareridt, styrker immunforsvaret og gør, at man bliver mere opmærksom og bedre til at anerkende andres behov.

Diamant
Diamanten er et af de mest kendte mineraler, som består af kulstof. Diamant er det mineral, der har den højeste karakter på Mohs’ hårdhedsskala - nemlig 10. Diamanter kan derfor kun slibes med diamantstøv. Diamanten har som ædelsten en høj værdi på smykkemarkedet. Størstedelen af diamanter kommer fra Sydafrika, Congo, Brasilien, Indien og Sibirien. Diamanter brænder ved en temperatur over 710 grader celsius, hvis atmosfæren altså er iltrig. De dyreste diamanter ligger i prislejet 250 mio. DKK til ca. 340 mio. DKK.

Eftersom diamanter er dyre, er der en lang process inden diamanterne ender i smykkerne. Diamanter vurderes med de 4 C’er, som på engelsk er:

Carat: Karat. Når vi snakker diamanter er et karat lig 0,20 gram. De fleste diamanter er relativt små (omkring 1 karat). I sjældne tilfælde finder man meget store diamanter på op imod 16.62 karat.

Clarity: Klarhed. Eftersom diamanter er lavet naturligt, er der i næsten alle diamanter kommet små partikler ind i diamanten under skabelsen. Jo færre partikler, der er i en diamant, desto højere er prisen. Dette skyldes, at diamanten kun kan slibes på dels, eftersom partiklerne kan ødelægge lysgennemstrømningen i diamanten og give diamanten et grålig og kedeligt skær.

Colour: Farve. Man skulle faktisk ikke tro det, men diamanter findes i alle mulige forskellige farver. Langt de fleste diamanter er svagt brunlige eller gullige. Det er de helt klare diamanter, som er sjældne og hermed også de dyreste. Der findes også eksotiske diamanter, som er i farverne blå, rød eller pink. Disse er yderst sjældne og enormt kostbare.

Cut: Slibning. Diamanten skal være slebet, da den ellers blot er en kedeligt sten. Slibning har derfor afgørende betydning for diamantens værdi, da dette er med til at bringe skønheden frem i diamanten.

Diamanter som er små eller urene anvendes som skære- eller boremateriale. Der er flest meget små eller urene diamanter, hvilket gør at prisen for disse ikke er ligeså høje, som de diamanter, der opfylder de 4 C’er.

Ferskvandsperle
Ferskvandsperler er natur- og kulturperler, og er produceret af muslinger der lever i ferskvandsområder. Det kunne bl.a. være floder, vandløb og søer. Ferskvandsperler er nært beslægtet med saltvandsperler, da denne også er en natur- og kulturperle. Ferskvandsperler fremstilles oftest i kina, hvor kvaliteten af perlerne kan svinge meget eftersom fremstillingen kan være kompliceret at udføre. Perlerne findes i “naturlige” farver, såsom hvid, rosa, lavendelfarvet og ferskenfarvet. Dog ikke sagt, at det ikke er muligt at finde ferskvandsperler i andre farver end de nævnte, da det er meget populært af indfarve perlerne til alle mulige andre farver. Ferskvandsperler har hovedsageligt ikke en særligt imponerende glans i forhold til saltvandsperler. Det er først når man kommer op i de høje kvaliteter, at ferskvandsperlernes glans kan nærme sig saltvandsperlerne.

Granat
Granater har været kendt gennem flere tusinde år, og var opdaget allerede 5000 år tilbage til Bronzealderen. Det siges, at Noah havde stenen med på sin ark, og brugte en rød granat til at styre arken. Granater var særligt også brugt i smykker, i de egyptiske, græske og romerske tider.

Der findes mere end 10 forskellige ædelsten, der ligger under ordet Granat. De findes i forskellige farver hvor den mest kendte farve på granater er røde. Granater findes dog også i grønne nuancer, gule nuancer, iøjnefaldende orange og neutrale jordfarver. Der findes også en blå Granat, som er meget sjælden - denne blev opdaget på Madagaskar. Stenen er farveskiftende, hvor den i dagslys er blå-grøn og i kunstigt lys er lilla. Den blå til gengæld ikke den eneste farveskiftende sten, da der også findes rigtig mange andre farver sten med samme egenskab. De mange forskellige granat-sten har en masse forskellige navne. Den dyreste er den grønne “demantoid”, der er meget lysreflekterende.

Granater forbindes rent symbols med lidenskab og succes. Den fokusere på positivitet og giver viljestyrke. Den kaldes også for karriere-stenen.

Gylden Mica


Hæmatit
Hæmatit er et meget anvendt materiale i smykkeverdenen - især Dansk Smykkekunst gør meget brug af hæmatit i deres smykker. Hæmatit består af jernmalm, som har en sort eller mørk rødbrun farve samt en rød stregfarve. Hæmatit har en hårdhed på 6 samt en massefylde på 5,3 g/cm3. Før opvarmning er hæmatit umagnetisk eller svagt magnetisk, hvorimod det efter opvarmning er kraftigt magnetisk.

Man udvinder hæmatit fra almindelige bjergarter af alle aldre. Ved Lake Superior i USA har man fundet store mængder hæmatit. Man har ved Issua i Vestgrønland fundet forekomster til en værdi af 2 mia. tons malm med 38% jern.

Jade
Jade er et hårdt, uens farvet og oftest grønligt mineral, der bruges til bl.a. smykkesten. Ordet jade er af spansk oprindelse, og generationer tilbage troede man at jadestenen hjalp mod smerter i lysken. Jade er navnet på en smykkesten, som dækker over to forskellige mineraler, jadeit og nefrit. Den mest kostbare jade er jadeit, som også betragtes som den ægte jade. Jefrit sælges også under navnet “jade”, men det bør nævnes, at det er en nefrit-jade. En jade slibes som kugler til perlekæder og hyppigt anvendt til fremstilling af kunstgenstande. Nefrit er mest udbredt i Kina, Turkestan, Sibirien, Californien, Det Sydlige New Zealand samt Taiwan. Mineralet jadeit er dog lidt mere eksklusivt og mindre udbredt end nefrit. Man finder de bedste jadeit i Burma, men den forekommer også i Tibet, Japan og Mexico.

Japsis


Karneol


Koral


Krystal


Labradorit


Lapis Lazuli


Lava


Meteorit


Månesten


Onyx


Opal


Peridot


Perle


Rav


Rosa kvarts


Rubin


Røgtropas


Røgkvarts


Safir


Sandonyx


Serpentin


Smaragd


Sodalit


Tahiti-perle


Tanzanit


Tigerøje


Topas


Turmalin


Turkis


Zirkon
Zirkonia, zirkon, zirkoner, zirkonium eller måske glaskrystaller? Kært barn har mange navne, men kort fortalt så er en zirkon en brunlig ædelsten, der består af mineralet zirkonium.

Under normale temperatur- og trykforhold optræder zirkonium som et langtidsholdbart sølvskinnende hvidt metal, der er modstandsdygtigt over for luft og syrer, hvilket gør, at materialet er ideelt til smykker.

Mineralet kan bruges på to måder: Enten som et materiale bestående af rent zirkonium, eller i kollaboration med titanium, der virker på samme måde som zirkonium. Dette gør, at de to stoffer komplimenterer hinanden rigtig godt – også i forbindelse med smykkefremstilling. Det er de færreste, der kan se forskel på zirkoner og diamanter, mens prisen for zirkoner derimod er langt lavere end diamanter.

Zirkonium er med til at sætte et farvespil i gang med en rødgul farve og glans, næsten som diamanter, og derfor bliver zirkoner brugt som erstatning for denne eksklusive ædelsten. Årsagen til dette er, at zirkoner er billigere og derfor med til at holde prisen på smykker nede. Det er med tiden blevet enormt populært at dekorere ringe og andre smykker med zirkoner.

Del med dine venner:

Skriv en kommentar!